csinimama

10 érv a paleolit étrend mellett

Mondjak 10 érvet a paleolit étrend mellett?

 

  1. Kötséghatékony – olyan ételeket hagyunk el, amikre rengeteget költöttünk. Érdemes összeszámolni, hogy 1 hét alatt mennyit költünk tejtermékekre, gabonafélékre, édességekre. Meg fogunk lepődni!
  2. Egyszerű – Olyan elvekre van felfűzve, amik logikusak és következetesek, így bármikor tudjuk mit lehet és mit nem, ellentétben a lúgosító étrendet kísérő vitákkal.
  3. Alaposan dokumentált – Össze van foglalva egy könyvben, ahova vissza lehet bármikor nyúlni, ráadásul Szendi Gábor stílusa igen olvasmányos, könnyed.
  4. Egyre elfogadottabb – Minél többen vagyunk annál könnyebb. Majd csak megszoknak minket.
  5. Szépít – Tapasztalatom szerint azok, akik paleolit étrenden vannak lefogynak, bőrük kisimul és 5-10 évet letagadhatnak, ez azért nem rossz, ugye?
  6. Könnyen tartható – Nincs még egy értrend amit ma országunkban hosszabb távon lehetne tartani, hiszen tényleg közel van a klasszikus magyar konyhához ellentétben a lúgosító, vegetáriánus vagy a mediterrán étrenddel.
  7. Sosem éhezünk – Útkozben is tudunk eszegetni, ráadásul laktató ételeket, így mi nem kell koplaljunk.
  8. Jókedvűek vagyunk – Nemcsak az alakunknak, de a lelkünknek is jó ez az étrend. Szendi Gábor, aki pszichológus depressziós betegek kapcsán lett figyelmes bizonyos összefüggésekre a lelki és a testi tényezők között. Így van az, hogy jobb a közérzetünk.
  9. Aktív életet élünk – Ellentétben a vegánokkal vagy a vegetáriánusokkal, mi sportolni és rohangálni is bírunk.
  10. Tovább élünk – azt hiszem nem kell ecsetelni annak nagyszerűségét, hogy könnyebben megúszhatunk olyan népbetegségeket, mint a rák vagy a cukorbetegség.

 

Akinek ez nem elég az próbálja ki, mert biztosan van még sok érv amellett, hogy életmódot váltsunk. Nekem ennyi is elég.

Vajon ki dugta a dinamitot a diszperzites vödörbe?

 

Ki emlékszik arra, amikor Mr Bean úgy festette ki a lakását, hogy mindent becsomagolt, majd egy robbanószerkezetet tett a festékesvödörbe? Imádtam, igazából tök logikusnak tűnt. Ma azonban kicsit árnyaltabban látom a dolgot, de nem azért, mert az egy vicc volt, hanem azért, mert úgy tűnik volt benne bizonyos ráció.

 

Imádom a belsőépítészetet, és imádom az otthonunkat rendezgetni. Mióta újra dolgozom kicsit háttérbe szorult ez a vénám, de azért még mindig figyelemmel követem a lekberendezési trendeket.

Feltűnt, hogy egyre gyakrabban élnek nálunk is a lakberendezők, vagy a lakásukat berendezők a tejcsarnok-hangulat eszközével.

Nagyon jó dolog ma, hogy regeteg belsőépítészeti fotó áll rendelkezésünkre az interneten. Ezekből meríthetünk ötletet, vagy akár másolhatjuk is. Így esik meg egyre gyakrabban, hogy a lakás végül hófehér lesz. Hol van itt a gond? Hiszen látjuk a fotókat, hogy ez mennyire hálás megoldás, nem?

 

Jobban megfigyelve ezeket a képeket feltűnhet még valami: a fehér mellett sok más szín finom, arányos összhangja is megjelenik. Na ez már nehezebb tészta. Miért is? Fogom amit nem tudtam fehérre festeni és beteszem, úgyis jól fog majd mutatni. Hát… Biztos ez? Egészen biztos, hogy elég bátor leszek majd? Mi van, ha már a fehéret is azért választottam, mert túl bátortalan vagyok ahhoz, hogy egy színvilág mellett elkötelezzem magam? Biztosan van elég finom kiegészítőm? Vajon ezekben a finoman hangolt terekben elfér egy ledobott gyerekruha és két doboz kihajigált gyerekjáték? Nem veri szét az összhangot, ha élünk benne?

 

 

 

 

Lehet persze ezt is lazán felfogni, és azt mondani, hogy bízunk magunkban. Végül sikerül, és kész van a felrobbant festékesbödön hazája. Pont olyan fotókat lehet róla készíteni, mint a magazinokban vannak. Remek. A tervező álma megvalósult, publikáhatja, elmesélhetjük a barátainknak és irigyeltetésre méltóknak, hogy bekerültünk az elle dekorba, de valahogy hiányzik valami. Mi is az? Mi hiányzik vajon? Bizony a kontraszt. A súlypontok, a sötétebb foltok, amikre ráálhatunk vagy pihentethetjük szemünket.

 

 

Érdekes, de a túl sok fehér olyanná teszi a teret, mint egy labor az űrben. Mintha a padló bárhol lehetne. Hová ereszkedjünk? Érezhetjük a talajt a lábunk alatt? Ne értsen senki félre, nekem kifejezetten tetszenek ezek a lakások, sőt! Kicsit irigykedem is, hogy másnak sikerült, nekem azonban más kell.  Inkább legyen a koncepció érthetetlen, de az összhatás otthonos. Inkább ne legyen fotózható a tér, mint rideg.

 

 

Kicsit többet gondolkodva be lehet vállalni anyagokat, amelyeknek saját színük van. Ezek lehetnek különbözőek, akár úgy is tűnhet, hogy ütik egymást. Végül ami számít az a női kéz, amely a tárgyakat a helyükre teszi. Az a kéz, amely állandóan pakol, rámol, és igyekszik egy elefánthorda kedvére téve rendet tartani, anélkül, hogy zavarná őket a játékban.

Joey a töltött padlizsán

 

Apjukot néha jól meg kell etetni.

Ő pedig azt szereti, amikor több enerigája lesz, mint volt.

Ilyenkor nem akarom őt kecskemód salátával etetni, inkább rögtön integrálom a húsba a köretet.

Ilyen pasilaktató étel a töltött padlizsán.

Fogom a lilás bogyót, hosszában félbevágom, és kikaparom egy kanállal a belsejét. Kb 1cm vastag maradhat belőle.

Külön felszeletelek 1 fej vöröshagymát apróra. Előveszem a darált húst (lehet csirke, pulyka vagy sertés is). Zsíron megpirítom a hagymát, majd belehányom a húst. Keverem, kavarom, megsózom, borsozom, ki oregánó, majoranna és balazsalikom is befigyel.

Eleinte oda akar égni, majd levet ereszt a hús és azon jót át tud sülni. Amikor már szép pörkölt jelleget öltött a dolog leveszem a tűzről és a kivájt padlizsánba amit előzőleg megsóztam (ez fontos) beleteszem. Ezt a szép kis töltött zöldséget felcsíkozott szeletelt sajttal díszítem, ami sokkal szebb, mint a ráreszelt sajt. Aki olyan laktózérzékeny mint én, az tegyen rá paradicsomot és szezámmagot, mennyei lesz tőlük.

Ezután nyomás be a 200 fokos előmelegített sütőbe, eleinte fóliával lefedve, majd fólia nélkül 30-40 percig süssük, illetve amíg a sajt meg nem barnul finoman. Jó étvágyat hapsikáim! Ha nem elég laktató akkor ajánlom hozzá a paradicsomsalátát, ami még nevet nem kapott, de a lényege az, hogy paradicsomot felkockázunk, majd lelocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk és rávágdosunk snidlinget. Ha nincs snidlingünk, akkor újhagyma, vagy lilahagyma is jó.

Bon apetit!

Benton a borzas süti

 

Cupp-cupp, és kész a borazska.

Na jó nem cupp. Ez a zsemle kistesója, a cuki kisöccse.

Felvertem 3 tojás fehérjét, beletettem lisztkeveréket (gesztenye, szezámmag, amaránt és zabpehely), szódabikarbónát (1tk), 2ek eritrolt, 1ek mézet, pici sót és 1 ek libazsírt. Érdemes a szárazakat előre elkeverni. A szárazanyag kb 1 bögrényi volt. 200fokos sütőben 12-15 percig sütöttem. Jó kávézást kívánok!

 

Zoé a zöldségleves

Íme egy finom nyári leves.

A világon a legegyszerűbb. Aki nem tudná a legdrágább éttermek nem azért kínálnak jó ételeket, mert annyira különleges dolgokat tudnak (persze azért is, de ezzel nehéz versenyezi), hanem főleg azért, mert odafigyelnek az alapanyagokra.

Amint már meséltem kell egy jó zöldség-dealer. Ma olyan gyönyörű blokkoliba futottam bele, hogy nem lehetett ellenállni.

Így készült el a leggyorsabb és legegészségesebb leves.

A következőket kell elkövetni:

Fel kell tenni vizet főni, fel kell aprítani póréhagymát, újhagymát, cukkinit, piros kaliforniai paprikát, brokkolit és karfiolt, de ki mit szeret, minden mehet bele, én ezeket találtam most.

Először a karfiolt tettem bele, kicsit később a pórét, majd a paprikát, végül a cukkinit és a brokkolit. A titka az, hogy akkor kell betenni a cukkinit és a brokkolit, amikor a karfiol már megpuhult. Ezután a brokkoli ne töltsön benne sok idpt, éppen csak 3-4 percet. Talán még az is sok. hiszen a brokkoli úgy jó, ha ropog. Nem szabad szétfőzni egy jó leveshez.

A levesbe kell só és pici bors, semmi más, ha szépek a zöldségeink.

Jó étvágyat, ehhez a májkímélő, fogyókúrás, energiát adó friss leveshez, amiből egész nap ehetünk, én például imádok levest reggelizni!

 

Hot wheels sütemény

 

A hot wheels sütemény a Hero süti leszármazottja. Csak omlósabb. Ez egy igazi linzerféleség, akár linze alakban is elészíthető. Ha leszidőm meg is csinálom, de aki beelőz mesélje el milyen lett.

A lényeg az, hogy

1 bögrényi lisztkeverékhez (gesztenyelist, szezámmagliszt, zabpehelyliszt és amarántliszt)

keverünk 1tk szódabikarbónát,2 ek eritolt, pici sót

Ezeket jól elkeverjük, majd beleütünk 1 tojást, hozzáadunk 4ek kókuszolajat, vagy folyékonyra olvasztott libazsírt, de olívaolaj is megteszi. 1 ek méz is mehet bele. Elvileg ez egy tészta állagot ad, ha nem így lenne adhatunk még hozzá lisztet vagy szírt attól függően, hogy túl ragacsos, vagy túl száraz.

Kis golyókat formáztam belőle, majd odahívtam a kisebbik kuktámat, aki ügyesen lelapogatta őket egy tepsiben. Végül hozta a hot wheels autóit és különböző nyomokat hagyott bennük kis segédeszközeivel. A képen látható süti például egy fűrészes autó nyomait őzni, amitőlmég finomabb lett. A sütit 13-15 percet sütöttem 200 fokon.

Nyami!

 

John a padlizsánkrém

 

Ki szereti a száraz zsemlét? Vagy a száraz sós sütit? Én!

Van aki azonban kevésbé, például a férjem.

Imádja, ha van a zsemléimhez valami jó kis krém. A lecsókrém mellett a másik kedvenc a padlizsánkrém.

Ez egy hagymás padlizsánkrém, ami kifejezetten ízletes.

1 fej vöröshagymát megtisztítottam, felvágtam és egy serpenyőben olajon megpirítottam, beledobtam felkockázott, hámozott padlizsánt és cukkinit, majd megsóztam, megborsoztam őket.

Addig sütöttem őket ameddig jól össze nem omlottak. Amikor már jó barnás volt az egész lehúztam, egy kisebb tálba tettem, és leturmixoltam.

Tádá! Kész! Ennyi!

Én néha salátával keverem össze, úgy is nagyon finom!

Imádtuk!

 

Robbie az almaomlett

A gyerekek egyik kedvenc reggelije. Imádják!

Lekvárral vagy magában, frissen vagy másnaposan egyaránt finom.

Ez az egyik leggyorsabb receptem is egyben:

két nagyobb almát lereszelek

beleöntök 4 ek zabpehelylisztet és 4 ek gesztenyelisztet (zabpehyelyliszt helyett lehet szezámmag vagy amarántliszt is, vagy ami tetszik)

belecsapok 1 tojást

pici sót teszek bele

jól elkeverem

egy palacsintasütő serpenyőbe pici zsiradékon (bekenem kókuszzsírral vagy libazsírral) kanálnyi adagokat teszek, elkenem őket, majd megforgatom. közepes lángon érdemes, hogy ne feketedjen meg, bár úgy is nagyon finom. Nem kell aggódni, hogy átsült-e, a közepe nedves marad az alma miatt, de ettől finom. Attól, hogy nedves nem nyers!

Ha nincs időm a serpenyő előtt szórakozni kiterítem egy tepsibe sütőpapírra és beteszem 200fokra sülni. 20 perc alatt kész is van, kicsit más az állaga, mert az már egy süti lesz, de ugyanúgy finom.

Jó étvágyat kívánok!

 

Melyik édesítő szeret minket?

 

Már az anyatej is édes ízzel kényeztet minket, hogyan lennénk tehát képesek lemondani erről? Sokan gondolják, hogy aki le akar fogyni az nem ehet édeset. Pedig bizony ehet. Édeset igen, cukrosat azonban nem!

Tudom ez kicsit ellentmondásos.

Megmagyarázom:

A cukor egy hangtompító. Ezért olyan népszerű mind a politikusok mind az emberek szemében. Olvastam egy Graham Greene regényt, ami Dél-Amerikában játszódott. Szépen kifejtette, hogy a hatalomnak az az érdeke, ha a nép nem lázadozik.

Ez ugyebár világos. Az éhes ember lázad, enni akar. A rosszul táplált viszont csendben van, mert beteg és kiszolgáltatott. Ezért jó az, hogy a sok szegény tápiókát eszik dél-Amerikában. A tápióka európai megfelelője a krumpli és a rizs. Olcsó és jóllaksz tőle.

Nesze, aztán tűrd a sorsod.

Ugyanez van a sok-sok édességgel is. Eszed és örülsz neki. A gyerek is örül neki. Aztán mind betgetek lesztek, de senkit nem hibáztattok, hiszen ez természetes. A gyerek is hallgat. A minap a szomszédommal futottam össze. Éppen a guruló babakocsit mögött gurult ő is, a reggelijük a gyerek kezében vol: mignon, amolyan tálcás fajta a boltból. Tolták befele. Jó étvágyat!

Ezzel szemben vannak édesítők amik csak úgy simán megölnek:  a fruktóz, a ciklamát, a szacharin és az aszpartám .

Mindeközben aki nem akar kiszelektálódni idejekorán kipróbálhat természets édesítőszereket, amelyeknek ugyanilyen műanyag nevük van, és mégis barátaink. Segítségül a google-t hívtam, ezt ti is bármikor megtehetitek.

 

1. Eritrol: 

“Az eritritol természetes cukoralkohol. Kis mennyiségben megtalálható gombákban, körtében, dinnyében, szőlőben, és erjesztéssel készült ételekben: borban, szójaszószban, sajtban.

Mint a legtöbb cukoralkoholt, édesítőszerként használják. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. 160°C-ig nem veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel.

Nagy része gyorsan felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 0,5 g/tskg) fogyasztása esetén jut, így nincs puffasztó és hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak. A felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel 24 órán belül, emiatt energiatartalma igen csekély (20 kcal/100 g). Glikémiás indexe 0-nak tekinthető, mert az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, így cukorbetegek is fogyaszthatják.”

Hát ez jól hangzik, bár kicsit drága. Ennek ellenére nekem ez vált be. Leszoktam a cukor édes ízéről, így nekem már kevés is elég, hát nem szuper?

2 .Sztívia:

“A jázminpakóca (Stevia rebaudiana) más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény.”

Nahát, nem is tudtam. Mi van még?

“A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak. Az Egyesült Államokban a élelmiszeripar területén történő felhasználását feloldották, ezért a Coca-Cola és a PepsiCo piacra dobta első sztívia tartalmú termékeiket.”

Azért emiatt nem vennék Coca-Colát, de kit is érdekel. Árban ez már jobb sokkal.

3. Xilit, Xylitol, vagy nyírfacukor?

“Mindhárom ugyanaz. Nemzetközi hivatalos megnevezés a xylitol, amit a magyar nyelvben xilitnek hívunk. Lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaz mint a hagyományos kristálycukor, így nem kell lemondanunk az édes ízekről fogyókúra idején sem. Csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. Lassú felszívódásának köszönhetően diabetikus ételek készítéséhez is használhatjuk. Candida diétán lévők is fogyaszthatják. Állaga, édesítő ereje és íze szinte teljesen megegyezik a hagyományos kristálycukoréval. Nagy mennyiségű fogyasztása hashajtó hatású. Hozzászokási időszakban napi két kávéskanál mennyiség fogyasztása ajánlott. Használható mindenféle étel és ital édesítéséhez.”

Ez is remek. Ezt már szinte mindenütt lehet kapni, nem is olyan drága emiatt. A puffasztó hatása már kellemetlenebb, de meg lehet próbálni.

Ha ezekkel sütünk élhetünk édesen, a bolti diabetikus termékeket viszont ellenőrizzük, mert más édesítőszerekkel csak nagyobb bajt csinálunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ron az omlett

 

Szép jó reggelt!

A hétvége mindig kicsit más: reggel nyugalom van és lehet szépen és kiadósan reggelizni.

Mi imádunk hétvégén kirándulni. Nem kék túrára gondolok, hanem egy kisebb 1 órás sétára valamelyik közeli erdőben.

Ehhez azonban kell a kraft!

Ilyenkor szoktam egy jó kis újhagymás-tarjás omlettel meglepni a férjemet és magamat ( a gyerekek nálunk ezt nem eszik, de azért lehet próbálkozni)

A történet úgy kezdődik, hogy egy kis libazsíron odateszek felszeletelt újhagymát pirulni. Rádobok szeletelt tarját, és hagyom őket barátkozni.

Eközben felcsapok 3-5 tojást egy tálba és kicsit felverem. A sót már ekkor beleteszem, úgy az igazi.

Amikor elkezd barnulni a tarja ráöntöm a tojásokat és lassú tűzön hagyom őket kibontakozni abban amiben igazán jók.

Miután az egész kicsit átsült alányúlok és megfordítom az egészet. Akkor kell megfordítani, amikor már egyben kezelhető, amíg szétszakad érdemes hagyni, akár alacsonyabb hőfokon.

Ha már mindkét oldala megbarnult ki lehet önteni az egészet egyben egytálba.

Négy nagy tortaszerű szeletként salátával tálalva egy egész délelőtt rohangálását fedezi. Ebédre is kiváló!

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!