csinimama

Joe, a palingocsinta

 

 

 

 

 

Glutén és laktózmentes!

Ő egy szlovákiai magyar ismerősünk fura palacsintájának továbbfejlesztett verziója. A lényege az élesztő, ez egyfajta kelttészta, amely kicsit hígabb a szokásosnél, és olajban sütik ki. Állítólag a gőzgombóc is ebből készül, persze az tömörebb.

Az én verzióm így készült:

Egy tálban összekevertem a szárazakat, ami kb 1 bögrényi volt: szezámmagliszt, mandulaliszt, gesztenyeliszt, kukoricaliszt (1-1 arányban)

Ebbe szórtam pici sót, kókuszvirgácukrot (3ek), fél csomag élesztőport – ezeket elkevertem

ráütöttem 2 tojást, 1ek olajat tettem bele és annyi rizstejet, hogy folyós massza legyen, egy sűrűbb palacsintatészta. Lehet ásványvizet is önteni bele.

Ezután egy serpenyőben hevítettem kókuszzsírt és evőkanálnyi adagokat bertem bele, és szépen kisütöttem őket. Kicsit feljönnek, ezáltam kézzel foghatóak lesznek.

 

Tadını çıkarın!

 

Gluténmentes kakaós süti

 

Van ez a dilemma a gluténmentességgel és a paleolittal. Azegyik totál egészséges, a másik meg nem teljesen. A gyorsan felszívódó szénhidrátokról volna szó, mert azt egy gyereknél eladni nehéz. Valahogy nem elég nekik a paleo süti, jobban szeretik, amikor kicsit felpörgeti őket, a gyerekek már csak ilyenek.

Ezért fejlesztettem ezt a sütit, ami kompromisszumos.

Először a szárazakat kevertem össze egy tálban:

rizskása 3ek (a fene tudja mi az, így lehetett kapni a bioboltban), kakaópor (1/2ek), kukoricaliszt (3ek) gesztenyeliszt (3ek), szezámmagliszt (2ek), eritrit (2ek), pici só, 1tk szódabikarbóna – ennek kb 1 bögrényinek kell lennie

ezeket összekeverem, majd beleütök két tojást, beleteszek 1 ek mézet és annyi olívaolajat adok hozzá, hogy tészta állagú legyen. Ebből golyókat formázok, és sütőpapíron kilapogatom őket. Előmelegített 200 fokos sütőben 13 percig kell sütni, elvileg pontosan.

Mennyei egy kávéval, persze a gyerekeknek nem azzal adom.

Jó étvágyat kívánok!

 

Pearl, a töltött paradicsom

A minapi reggelimről van szó. Zseniálisan egyszerű és laktató is. Még egy olasz főzőtanfolyamon tanultam az eredetijét, ez természetesen a “paleósított” verzió.

Annyira egyszerű, hogy nagyképűség volna receptnek nevezni, úgyhogy tömören elmesélem hogyan készítettem el:

Aprítóban összedarálta tökmagot és szezámmagot, megsóztam, megborsoztam, belekevertem aprított oreganót és snidlinget, majd annyi olívaolajat adtam hozzá (fél bögréhez kb 2ek), hogy egy kicsit összetartsa a témát.

Félbevágtam paradicsomokat, majd megpúpoztam őket ezzel a magkeverékkel. Aki bírja tegyen bele parmezánt vagy trappistát is, úgy lehet csak igazán finom! Ezeket egy tepsibe raktam sütőpapírra, majd fél-1 órát sütöttem 150-170 fokon. Amikor a paradicsom kezd megereszkedni akkor már jó lesz, még rá lehet grillen pirítani kicsit.

Az olasz konyhán nevelkedett szakács mondta erre: “telt íz” – szerintem ez pontosan leírja milyen is ez a reggeli könnyű finomság.

Buon appetito!

 

 

Zöldséget zöldséggel

 

 

Tudom, hogy a paleo lényege a hús, de van, hogy nem jutottam el a henteshez, és van, hogy a nyári melegben nem is kívánom annyira. Ilyenkor jön a zöldséget zöldséggel.

Egy serpenyőben zsíron megsütök felszeletetlt cukkinit, répát és hagymát, majd amikor már kicsit megpuhult a répa is ráöntök aprítóban összedarált szezámmagot és tökmagot. MEgsózom, borsozom, kis oregánót is teszek rá és addig forgatom, amíg a magok is megpirulnak.

Közben uborkát apróra kockázok és megsózom. TEtejére snidlinget aprítok, majd a feérjem elé teszem, aki ezért nagyon hálás.

Jó étvágyat kívánok!

Paleo csirke-nuggets

 

Nem gondoljátok, hogy a magyarok panírmániások?

Olyan, mintha lenn egy nagy panírozógép a határon, és bármi ami átjön megkapja a magáét. Minden, de minden!

Eszméletlen miket bepanírozunk! Hús, zöldségek, jó, hogy a gyülölcsöket nem, bár még bármi lehet…

Szerintem kóros, de ez van. A legjobb, ahogyan egy jó kis rántotthús-krumplival kombó után kifekszenek az emberek, és ezt nevezik jóllakottságnak. Nesze.

A jó hír azonban, hogy aki paleo akar lenni, de nem akar ettől elbúcsúzni megoldhatja.

A panírozás-mániásoknak ajánlom Arnoldot, a tökmagpaníros husit.

Annyit kell csinálni, hogy egy aprítóban összedarálni tökmagot és szezámmagot 1-1 arányban.

Kell még hozzá szezámmagliszt, tojás és persze csirkemellfilé.

A csirkemellfilét felvágdostam apróra, besóztam, majd először a szezmámmaglisztbe forgattam. Onnan ment a sózott elkevert tojásba, végül pedig az aprított tökmag-szezámmag keverékbe.

Mindezt kókuszolajban sütöttem ki, majd jól bepusziltam a kiccsaláddal.

 

Jó étvágyat és jóllakottságot kívánok!

 

Ui: Ne krumplival vagy rizzsel egyétek, hanem egy finom kevert salival!! Különben a fene megette!

Olga, a sajtos ropogós keksz

 

Az volt, hogy egy csomó tojássárgája rámmaradt. Kb 5 tojásnyi.

Kevertem egy lisztkeveréket: szezámmagliszt, szezámmag, kicsi gesztenyeliszt, kukoricaliszt, csicseriborsóliszt (ezek nem paleo-k!) só, szódabikarbóna, pici eritrit –  ez kb 1 bögrényi volt

Ebbe belekevertem a tojássárgáját, tettem bele 1-2 ek olívaolajat

Összevertem, ha még igényli lehet bele tenni egy kis vizet, amíg krémes nem lesz.

Ezt kiterítettem jó laposan egy tepsibe, majd megszórtam lenmaggal és reszelt sajttal.

Nyami. Végre valami sós!

Variációk pitére - Anne, Amie és Amelie

Szóval volt egy csomó gyümölcs terítéken a babazsúron. Nem mind fogyott el. Mi következik ebből?

Pite!

Csináltam egy alaptésztát:

mandulaliszt, kókuszliszt, gesztenyeliszt, szezámmagliszt 1-1 arányban – ebből 1 bögre

bele szódabikarbóna, pici só és 2 ek cukoressimo vagy 3ek eritrit

2 tojás és 1 ek libazsír

ezeket elkevertem, majd a tésztát a tortaformácskák aljára nyújtottam, alatta bezsíroztam, de nem segített

A tetejükre egy kis kókuszvirágcukorral elkevert gyümölcsöt raktam, mindegyikre mást:

volt egy málnás

volt egy reszelt hámozott almás

és egy nem hámozott almás, ez utóbbiakat aprítóba tettem, így lett olyan jó az állaguk.

A legfinomabb a nem hámozott almás volt!

Előmelegített 180 fokos sütőben 20 percig sütöttem, majd amit bírtam megettem.

Egy picit kaptak a fiúk is, mert rendes vagyok.

Miranda a marcipánkalács - vigyázat túl finom!!!

 

Hát ő mindent ver. Túl durva. Annak ellenére, hogy én a mandulától kiütéses leszek bevállaltam, sőt, nem bírok ellenállni neki. Ilyen finomat még nem sütöttem, esküszöm!

A lényeg a következő volt:

2 tojást felütöttem, belereszeltem 3 almát és beledaraboltam 1 banánt – ezeket turmixgéppel összekevertem

egy másik tálban a liszteket (kb 2 bögrényi) elkevertem, 1-1 arányban voltak a következők: mandulaliszt, gesztenyeliszt és kókuszliszt – tudom ezek a legdrágábbak, de most az egyszer összeengedtem őket, hadd bulizzanak a maguk sznob módján, elvégre a végén én is hivatalos leszek 🙂

a lisztekhez kevertem még 2tk szódabikarbónát, pici sót, 2ek cukoressimót és 3 ek kókuszvirágcukrot – ennél kevesebb is elég, de most ezekkel sem spóroltam

opcionálisan lehet bele tenni mazsolát, vörösáfonyát, paleo csokit, mandulát, ki mit szeret – nekem a két fele kétféle volt

végül annyi kókusztejszínt adtam hozzájuk, hogy massza legyen a keverékből, nem kellett sok, kb 1dl

az egészet betettem egy sütőpapírral bélelet kenyérformába, a tetjére a díszítés miatt cukorkákat tettem, de ez nem paleo, vigyázat!

egyébként paleo csokival is meg lehet tűzdelni…

a sütő 170 fok körül volt, előmelegített és kb 20-25 percet sült

Júj, túl finom! Mint egy mese!

 

 

 

Nők: jóban vagy rosszban tartunk össze?

vintage-ladies-by-gabriela-camerotti31

 

Volt nekem egy receptem. Rozi, a muffin. Annyi történt, hogy volt benne egy kis zabpehely. Hogy jön ez ide?

Úgy, hogy a benne lévő zab gluténtartalma miatt engem összehangolt támadás alá vonatk bizonyos nőtársaim.

Őket összekovácsolta az, hogy az ő gyerekeik lisztérzékenyek, én pedig nem tartom a gyerekemet annak. Én egyszerűen elhagytam nála a glutént és bevált. Ki van cserélve, mi pedig boldogak vagyunk. Orvossal is beszéltem erről,nem lehet olyan súlyos eset, hogy aggódnom kelljen. Én ezért úgy döntöttem, hogy nem vizsgáltatom ki, hanem elhagyjuk a glutént és kész. Nem úgy élek és gondolkodom mint ők, nem is fogok. Ezért rögtön ki kell egymás haját tépnünk? Vagy máshonnan fakad egy ilyesfajta konfliktus?

Nem mindegy, nekem nem. Azért sem mert én így nőttem fel, így élek. Néhanapján megkapom a magamét. Lehet, hogy más is, de én unom. unom azt, ahogyan a nőket a gyűlölet veri egy csapatba.

Nem érdekelte ezeket a nőket semmi, élvezték, hogy beleköthetnek valamibe, és élvezték azt, ahogyan ők egyek. Nincs is ezzel gond, hiszen jó érzés valakikkel egy húron pendülni, a közös ellenség mindig is összekovácsolta az embereket. Azt viszont már gondnak látom, hogy ez az interneten a trollkodásban csúcsosodik ki. Amikor először hallottam ezt a kifejezést nem is tudtam mi ez. Aztán elkezdtem figyelni. És látom: sokan unatkoznak. És akkor nincs kegyelem. Nem kell az arcukat felvállalni, nem kell a szemembe nézni, és bizony abból élnek az ilyenek, hogy a magamfajtáknak nincs ahhoz kedve, hogy ilyenekkel vitatkozzon. Ők el sem tudják kézpelni, hogy mi mit látunk bennük, ők csak magukat látják, és úgy érzik erősebek. Ez nekik ilyenkor új lehet, mert meg is részegülnek tőle, pedig tudnák a másik oldalon mi játszódik le!

Eleve félve kezdtem el blogolni, pont ettől tartva, de egy ismerősöm bíztatott, és nyugtatott. Mégpedig azzal, hogy ez egy szubjektív műfaj, és ezt mindenki tudja. Eleinte nem is volt gond, végre megnnyugodtam, majd egyszer csak jött a csapás: támadnak! Mi a bajuk? Naivan néztem, csak nem lesz gond, aztán egyre durvultak. Azt el sem tudják képzelni milyen annak a félnek, aki idejét nem sajnálva, ingyen, a mások szórakoztatására ad és ad. És cserébe nem vár semmit. Semmit. Ez alatt azt értem, hogy főleg nem rosszat!

Ti nem tudjátok én ki vagyok, mert én nem szeretném magamat kirakatba tenni. Nem is számít az én személyiségem, mert ez egy vízió. Egy olyan anyáról, aki biztosan én sem vagyok, ti sem vagytok, de én is szeretnék lenni, vélhetően ti is. Vidám, gondtalan és lelkes. Szereti a vintage hangulatát, és álmodik egy harmóniáról a ránk zúduló különböző szerepek közt. Akinek egy kis pozitív töltés kell, az itt megtalálja. Ezt adom én, szeretettel Nektek. Emellett én hiszek abban, hogy az emberek jó célok érdekében is össze tudnak fogni. Sőt!

Olyan ez, mint a Szörny Rt című filmben, amikor kiderül, hogy a nevetésben több energia van mint a sikolyban. Nem vagyok idealista, ebben bizonyos vagyok és tapasztalom is. Így élek, és ezt képviselem. Aki tagadja, azt nem szeretném bosszantani, de ajánlom kipróbálásra a bizalmat és a tiszteletet. A humorérzékről már nem is beszélve. Attól, hogy ők a gyűlölettől fűtve többet irogatnak hozzá és nem kapják vissza ugyanabban a hangnemben a magukét nem biztos, hogy igazuk van. VAnnak ugyanis olyan nők, akik nem süllyednek egy kofa szintjére.

Mindig az jut eszembe, hogy régen, dédanyáink korában elmentek az asszonyok a fonóba és ott volt egy közösségük. Nyilávn akkor is munkált a féltékenység és a rivalizálás, de tudták: egymásra számíthatnak. Értem én, hogy ezek a bizonyos nők nem akarnak rám számítani, nem érdekli őket, hogy én mit gondolok róluk. Érdemes tudniuk: a csapatmunkát és a korrekt viselkedést gyakorolni kell! Ugyanez érvényes egy osztályközösség szülői közt, egy munkahelyen és az utcán is. Nem biztos, hogy annak akire irigykedünk jobb is, a látszat csalhat. Ezzel szeben kívülről mindig nagyon jól látszik az, ha valaki rosszmájú, ezt nem lehet titkolni és az bizony ciki. Szerintem képesek lennénk rá, csak ezzel kellene megfertőzni egymást. Ez befektetést igényel. Mindekitől, lehetőleg egyszerre. És kitartást. Bennetek megvan mindez? Lehet, hogy nem is tudjátok, de szerintem igen.

 

Leon a lecsó

Hát ő nagyon profi, főleg azért , mert gyors.

Aki nem tudná, mert biztosan van ilyen, így készül egy Leon lecsó:

1 hagymát, 2 paprikát, 1 piros és egy zöld kaliforninai paprikát, 2 paradicsomot felvágunk.

Először a hagymát tesszük fel zsíron pirulni, amikor már megkapta belehányhatjuk a paprikákat. Jól megsózzuk, borsozzuk, majd ha a paprika kezdi megadni magát beletehetjük a paradicsomot is. AMikor már az egész összeesett és felismerhetetlenek az alapítók rá lehet csapni két tojást, és jól elkeverni őket. Innentől kicsi idő elég, épp csak annyi kell, hogy a tojás megsüljön.

Bon apetit!

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!