csinimama

Pamela a tökmagos csirkemell

husis

 

Egy könnyű ebéd? Tudom a paleo ebéd általában zsíros és tartalmas, de én inkább a zöldségek felé hajlok.

Ez egy tipikus amit a hűtőben találtam fogás, de nagyon jól összejött.

Először felszeletelt vöröshagymát pirítottam. Felvágtam és jól megsózva egy serpenyőben addig kavargattam, míg jól meg nem barnult. Ezt kitettem a serpenyőből egy külön tálba, majd felvágtam egy csomó újhagymát, és zsíron odatettem egy serpenyőbe. Amint kezdett összeesni beletettem a szeletelt csirkemellet, megsóztam, megborsoztam és rádobáltam bazsalikomot egészben. Friss volt! Később pár szelet paradicsomot tettem rájuk és megszórtam tökmaggal. Amint összeállt levettem a tűzről, nem szabad a paradicsomnak teljesen összeesnie.

Jó étvágyat kívánok!

 

Meg, a reggelizőpehely

Képernyőfotó 2013-09-09 - 6.52.52

 

Tudom eltűntem, de ez az iskolakezdés teljesen leköt. Ráadásul vinni kell a gluténmentes harapnivalót, tehát minden reggel és este sütök. Ami jó, csak nem éppen paleo.

Ez a reggelizőpehely sem kifejezetten paleo, de egészséges.

Egyszerűen összekevertem a kvöetkezőket:

puffasztott chia

puffasztott amaránt

natúr kesudió

mazsola

vörösáfonya

kukoricapehely

puffasztott rizs

Érdemes egy szép, gusztusos csatos üvegbe tenni, jól összerázni, és kikészíteni a gyors reggelizéshez. Érdemes kis mézzel meglocsolni, majd utána rizstejjel tálalni.

Ti mit raknátok még bele?

Kiki, a gluténmentes sajtos kifli

ace2715213f011e39c3022000a1fb14d_7

 

Tudom, tudom, a paleo az menőbb, de én már ennek a laktóz és gluténmentes receptnek is örülök. Én eszem a szénhidrátcsökkentett verzióját szezámmaglisztből és gesztenyelisztből, ők pedig mindeközben jó étvággyal zabálnak.

Kellett valami uzsonna, amit magukkal vihetnek a suliba, tehát elkezdtem kísérletezni. Ez a recept anyukám legjobb sajtos kiflije után készült.

A recept pedig a következő:

1dl rizstejet egy bögrében meg kell melegíteni. ( ne legyen forró!)

Ebben fel kell oldani 1tk kókuszvirágcukrot, majd fél élesztőt felengedni benne. Ez annyit jelent, hogy belemorzsoljuk, és félretesszük. Lehet ugyanezt élesztőporral is csinálni. Elvileg meg kell emelkednie és gusztustalan habos állagúvá kell válnia. Bon apetit! Ez van.

Mindeközben egy tálba kiöntöttem 2 bögre gluténmentes lisztet (én a dm-es kenyérlisztet használom, valami schar a márkája, nekem az bevált). Tettem bele 1ek sót, 1 tojást és 1 dl olajat. Célszerű kókuszolajat, de legyen folyós! Ha nem sikerült lehet paleo olaj.

Amikor kellően undorító lett az élesztő beleöntöttem ebbe a szép kis kupacba majd elkevertem őket. Ha jól összeáll a tészta szépen meg lehet gyúrni. Ha nem akar összeállni, akkor még lehet bele lisztet vagy kis rizstejet tenni. A lényeg, hogy legyen gyúrható belőle tészta.

Ezt a tésztát langyos sütőben, letakarva pihentettem fél órát, de ezt el is lehet hagyni.

Végül új átgyúrtam, majd két felé osztottam. Ezekből liszten egy kör alakot nyújtottam. Ezt a kört 6 vagy 8 cikkelyre lehet vágni, majd a cikkelyeket a szélesebb végük felől indulva feltekerni kiflialakban.

Sütőpapírra helyezve tojássárgájával megkentem, majd reszelt sajttal megszórtam. Sajt nélkül is finom, de tényleg!

A sütőt jól beizzítottam, lehet 220 fokos de akár a maximumra is tekerhetjük. 15-20 perc alatt meg is sül, de figyeljük, nehogy megégjen. Amikor már barnul a széle vagy a sajt kivehetjük.

Jó étvágyat kívánok minden kis óvodásnak, iskolásnak!

 

 

 

Joey, a paleo pizza

pizza

 

Ki ne emlékezne a Jóbarátok Joey-jára. Nem tudom ő szerepe szerint mit szólna egy paleo pizzához, de valószínűsíthetően nem örülne neki. Mindeközben biztos vagyok benne, hogy egy hollywood-i filmcsillag sem engedheti emg amgának a hagyományos pizza szénhidrát-terhelését. Nem tudom arrafelé hogyan oldják meg, nálunk a kövekező recept szerint készül.

hozzávalók:

a tésztához:

szezámmagliszt – 1 bögre

gesztenyeliszt – 3ek

kölesliszt (tudom, tudom, de csak keveset raktam bele!) – 3ek

só, kókuszvirágcukor, élesztőpor vagy élesztő

rizstej – 1-1,5 dl

olívaolaj – fél dl

tojás – 1db

a paradicsomszószhoz:

paradicsompüré

bazsalikom, oregano, só, bors

1 kis fej vöröshagyma

Tetejére : trappista sajt

(Feltétnek bármi kerülhet rá, én egy alapot csináltam, de tehettek rá kolbászt, szalámit, tojást, paradicsomkarikákat, brokkolit, cukkinit… szóval mindent ami jó)

Először is olyan melegre melegítem a tejet, ami kézzel még kicsit érezhető, de nem forral és nem hűvös. Szóval legyen langyos. Ebben feloldom a kókuszvirágcukot, és beleöntök fél csomag élesztőport. Na ez nem a lúgosító étrend gyöngyszeme, de még mindig jobb egy sima gluténmentes éttermi pizzánál. Ezután félreteszem a csészét, hadd fusson fel az élesztő.

Közben egy tálban elkeverek 1 bögrényi szezámmaglisztet, 3ek gesztenyeliszttel és 3ek kölesliszttel. Beleteszek fél ek sót és elkeverem. Ráütöm a tojást és beleöntöm az 1dl olívaolajat. Amint feljött az élesztő beleöntöm azt is és elkeverem. Akár összeáll akár nem valahogyan rá kell venni, hogy pizza-alakot öltsön. Ha krémesebb akkor elkenni egy tepsiben sütőpapíron, ha összeállt akkor célszerű egy nyújtófa segítségével kinyújtani kerekre. Ahogyan kijön. Nyugalom, ez csak egy pizza lesz!

A paradicsomszósz elkészítése:

A hagymát apróra vágom, felteszem egy serpenyőben pirulni, célszerű mindezt kókuszolajon tenni, de zsír is megteszi. Amikor pirulni kezd ráöntöm a paradicsomszószt, megsózom, megborsozom, majd kicsit hagyom összeállni. Pár perc elég is, ekkor érdemes beletenni a bazsalikomot és az oregánót. Lehet friss is, de akkor fel kell aprítani alaposan. Még pár percig lehet hygani, utána lehúzni és a pizza-formát öltött tészta tetejére borítani. Erre jöhet reszelt sajt, majd mehet a 200 fokos előmelegített sütőbe. 15-20 perc elég neki, de ez sütő-függő, tehát érdemes figyelni a szélét és a sajtot a tetején. Akkor a legjobb, amikor ezek elkezdenek barnulni.

Sajnos én nem ehettem belőle, csak a széléből, mert én még a sajtot sem bírom, de az illetékesek lelkesedtek.

Buon appetito!

 

 

 

 

 

Bourne - a legfinomabb süti

ffff

 

Van egy süti, ami egyszerűen mindenkinek ízlik. Én sem értem, de tény. Ráadásul tisztán paleo, tehát csupa jó.

Elkészítése a következő módon történik:

Egy tálban összekeverek 1 bögrényi szezámmaglisztet, negyed bögrényi szezámmagot és negyeb bögrényi gesztenyelisztet. Teszek bele pici sót, 5 ek eritiriter vagy kókuszvirágcukrot és fél tk szódabikarbónát.

Eztuán ráütök 3 tojást és meglocsolom fél-1dl olívaolajjal. Elvileg egy ragadós massza lesz, amiből nedves kézzel lehet golyókat formázni, sütőpapíron kilapogatni, majd előmelegített sütőben 200 fokon kereken 12 percig sütni.

Elvileg.

Gyakorlatilag a sütőtöket nem ismerem, úgyhogy tesztelgessétek. Anyukám sütője például erősebb lehet az enyémnél, ott kiszárad ennyi idő alatt. Szóval lehet, hogy hamarabb is ki lehet kapni, a lényeg, hogy ne maradjon bent tovább, mert száraz lesz.

Bonne chance!

Feri, a fánk

fankocska

 

Ő csak szeretne paleo lenni, de igazából nem az. Igazából glutén és laktózmentes, de cukorbetegnek nem adnám a kezébe, szóval csak óvatosan.

Feri a következőképpen született:

Először egy tálban összekevertem 1,5 bögrényi mandulalisztet pici sóval, fél tk szódabikarbónával és egy kis vanílilaőrleménnyel.

Egy másik tálban összekevertem 3 tojást, 3ek kókuszolajat, 5ek mézet és egy kis citromlevet. Aki akarja kicserélheti a mézet eritritre, nyírfacukorra vagy kókuszvirágcukorra.

Ezeket összekevertem, majd beleöntöttem a fánk-formába (3/4-ig elég, a tetején pedig érdemes lesimítani!). Akinek nincs csinálhat muffint is belőle, ugyanolyan jó lesz.

A sütőt 200 fokra előmelegítettem a sütőt, majd 15-20 percig sütöttem. Érdemes megszúrni, ahány sütő annyi szokás!

Amikor kész kivehetjük, majd a tetejére karamellát készíthetünk.

A karamellához 4ek mézet és 4ek kókuszvirágcukrot kell hevíteni, amíg el nem kezd barnulni, és sűrűsödni. Végül 2ek kókuszolajat  kell beletenni, és egy pici sót, kiemeli az ízeket. Addig kevergessük, amíg be nem sűrűsödik majd lehúzva a tűzről belemártogathatjuk Ferit. Ha a férjünket történetesen így hívják akkor őt is nyugodtan belenyomkodhatjuk. Előre szólok: nem fog örülni, ugyanis nagyon nagyon forró. Komolyan.

Bon apetit!

Paleolit rántott hús mandula-panírral

Ki mondta, hogy ne egyen rántotthúst aki paleo? Remélem senki!

Bemutatom Júliát. Igazán laktató és a gyerekek is imádják, mi kell ennél több? Júlia története igazán egyszerű. A szezámmaglisztből  egyenesen vándorolt át az enyhén sós tojásba majd a mandulaőrleménybe. Ez speciális mandulaőrlemény volt, ezt a finomságot úgy lehet elérni, ha alaposan és sokáig felkevergetve aprítjuk aprítógéppel. Végül kókuszolajban kisütötték és finom paradicsomsalátával tálalták. Rövid, de tartalmas életű volt.

 

 

 

 

Nyaralás gluténmentesen

3509493

 

Még most sem hiszem el: nyaraltam! Nem úgy ahogyan eddig, hanem igazán. Nem egy kisebb, bénább konyhában a platni felett izzadva, hogy a gyerekeknek a gluténmentes menüt biztosítsam. Az is jó volt, csak a végére fáradtabb voltam, mint egy sima dolgozós hetemen. Ezúttal pihentem is! De tényleg! Ezért is tűntem el, remélem hiányoztam!

Szarvason voltunk. Eleve nagyon szép a város, kedves emberekkel, sok zölddel és egy hangulatos kanyargós holt-kőrössel. Nekem ez fontos szokott lenni, a gyerekek elég hamar elunnak mindent és olyankor nekem nem mindegy, hogy egy béna Balaton melletti túristák által lestrapált semmilyen utcán kell lejteni, vagy egy igényes, kulturált környezetben. Ha tehetném én nem is vízpartra mennék, hanem az erdő mélyére. Az szép és a gyerekek is szeretik. Kicsit tartottam tőle, hogy egy amolyan welness hotelbe megyünk, sosem tudtam ezeket értékelni. Egészen monstanáig. Ebbe a hotelbe bármikor mennék. Bármikor!

Nem akarok ömlengeni, de elképesztő élmény volt. A gyerekek ki sem jöttek az élménymedencéből, vagy a Kőrösből, ami éppen jobban feküdt nekik. Közben én napoztam, iszogattam, olvasgattam, és az étkezések miatt sem kellett aggódnom. A rendkívül kedves és türelmes személyzet ugyanis reggeltől estig biztosította a gluténmentes étkezéseket. Nem volt paleolit, de én magamnak meg tudtam oldani a sokféle terülj-terülj asztalkából, hiszen mindig volt hús és friss saláta. A gyerekeknek pedig gluténmentes kenyér, rántotthús és tészta segített betömni az éhes száját. Azért is emelem ki, mert annyit mozogtak, hogy nézni is fárasztó volt. Amolyan igazi gyerek-kiképzőtábor volt. Este nem is volt gond az elalvásnál. Unatkozni egy percet se láttuk őket. Volt kalandparkozás, biciklizés, játszóház, autózás a többi gyerekkel és egy kisebb hero-factory találkozó is összejött. Én pedig pihentem és élveztem, hogy egy hétig nem mosogatok, főzök, takarítok. Hát nem ilyen egy nyaralás?

Tudom van akinek ez természetes, de nekem ez még új. Nektek vannak hasolnó tapasztalataitok? Ismertek esetleg olyan helyet amit ajánlanátok? Ahol én voltam az a Liget Hotel volt, a címe a következő: http://www.ligetszarvas.hu

Tudom eddig nem lehetett kommentelni, de ha minden igaz ez már megoldódott és hozzászólhattok!

 

Fanni, a karamellás-mandulás sütemény

mansulas

Persze a fiaim finnyás egyedek, de a kollegáknak ízlett. Azt állították a mókusok, hogy nem szeretik a mandulát, pöpö!

történet a szokásos volt:

Először jöttek a lisztek:

Kb 1,5 bögrényi: mandulaliszt, gesztenyeliszt, szezámmagliszt, kukoricaliszt

ebbe 2ek kókuszvirágcukor, 2ek méz, pici só és 1tk szódabikarbóna

Rácsaptam két tojást és belekevertem 2-3ek pálmazsírt.

A tésztából nedves kézzel golyókat formáztam, kilapogattam egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd 200 fokra előmelegített sütőbe kereken és pontosan 13 percig sütöttem.

A tetejére karamellt készítettem, ami nem igazán paleo, de a kukoricaliszt miatt már úgyis kitagadtak a klubból.

Szóval a karamellhez mézet és kókuszvirágcukrot öntöttem össze, kb 2ek mindkettőből, kicsi rizstejet öntöttem rá (kb fél-1 dl) és picit megsóztam. Ezt nagy lángon kevergettem, majd 1ek pálmazsírt tettem bele. Tovább kavargattam, majd amikor már igazán untam és amikor már látszott, hogy sok nedvesség távozott, és kezdett barnulni lehúztam a tűzről.

Ekkor még folyós volt, ebbe mártogattam a kész sütiket, de kanállal is rá lehet merni, de vigyázzunk, nagyon forrón égeti a kezet, de nyúljunk bele!

Végül megszórtam mandulával, és betettem a hűtőbe. Reggelre olyan ropogós lett a teteje, hogy csak na.

Bon apetit!

7 gyereketetési téveszme

 

Nem azért, mert paleolit étrendet követünk (már amennyire gyerekekkel ezt lehetséges), hanem azért, mert rossz nézni, ahogyan a gyerekek életösztöneivel szembemennek a szüleik. Jó lenne néha bízni gyerekeinkben, és engedni a kívánságaiknak.

1. a rendes étel

Sokak szerint reggelire vajas kiflit kell ennie a gyerekeknek. Ebben semmi nincs amire szükségük volna, csupán a következő fél-1 óra energiaellátását tudja fedezni. A kifli gyakorlatilag cukor, csak van benne glutén is (ami nem tesz jót senkinek, gluténérzékenységtől függetlenül) és egy csomó adalékanyag amiről olyan mint egy lufi, nem beszélve az olcsó sóról, amiből bőven tesznek bele. Szóval nem kell a kiflit erőltetni, nem az a rendes étel, hiába neveltek minket úgy. Azért mert egy étel sós még nem rendes.

2. nem kell só a gyereknek

Sok cikk kering az interneten a sókkal kapcsolatban. Sokat olvasgattam, és nehéz volt eldönteni ki kivel esküdött össze, így kipróbáltam. Az olcsó konyhasóban valóban úgy tűnik inkább kálisó dominál, és attól olyan maró az íze, ha sok kerül belőle az ételbe. Egyesek azt mondják, hogy egy csomó népbetegségről ez a kálisó-arány tehet. Ennek minkenki olvasson utána, az én tapasztalatom, hogy a himalája sót még a só-ionizátor oldaláról is lenyalják a gyerekek, vélhetően tudják, hogy az viszont jó nekik. Szerintem kellő mennyiségű bevitt folyadékkal nyugodtan ehetnek jó minőségű, optimális káliumtartalmú sót, ez pl a himalája-só.

3. a gyümölcs egészséges desszert

Sokan hiszik azt, hogy egy jó adag rántott hús után a gyerek ehet édességként gyümölcsöt. Könyörgöm, csak akkor ne!! A gyümölcsöt ne kevergessük semmivel, étkezések előtt 1 órával magában elfogyasztva tényleg egészséges. Amennyiben előtte torlódik egy lassabban emésztendő étel az feltartja a gyümölcsöt, amiből gyakorlatilag alkohol lesz. Ez nem azért baj, mert jókedvű pityókás lesz a gyerek, mert nem lesz az, hanem azért, mert olyan gombákat táplál amikből nem kell túl sok az emésztőrendszerben.

4. a magvak nassolnivalók, megárt belőlük a sok

Igazából a pénztárcánk hamarabb fog vészriadót fújni, mint az egészségük. Amennyit egyesek egy délutáni lekvárosbuktára költenek, mint uzsonnára, annyiból pont ideális mennyiségű magokkal tudjuk meglepni a gyerkőcöt. Az öröm ugyanakkora lesz, de utána még tud majd focizni és rohangálni, persze jókedvűen, és nem izaddva a sok cukortól. A magok kifejezetten táplálóak és finomak is. Ilyenek a mandula, kesudió, pisztácia, dió, paradió, napraforgómag…

Hoppá, ez a diákcsemege?

5. a tej nélkül a gyerek nem fejlődik, a csontjainak kell a kalcium, ami a tejben megvan

Először is: a tej egy nagy kalap… izé, szóval annyira ártalmas, hogy még a kalcium sem mentesíti attól amit árt. Amit belőle készítenek, arról meg ne is beszéljünk: kinder szelet, gyümölcs joghurt (tejjel nem szabad keverni a gyümölcsöt, ezt régen mindenki tudta!!!), krémtúró, puding… Ezekben még minden más szemét is van, a nyers tejet meg már régen nem ajánlják senkinek. Egyszóval nem éri meg. Aki teheti adjon sajtot, esetleg túrót a gyerekének, de a többit felejtse el. Az anyatej után egy csomó gyereket úgy szokatnak rá kakaó és cukor segítségével a tehéntejre, ez egy igazi pofon a hormonháztartásnak. Hajrá!

6. ha teljes kiőrlésű gabonából van a kifli akkor az egészséges

Annyira sajnálatos, hogy egy csomó odaadó, rendes szülő lelkesen kényszeríti a gyerekét a barna kiflire, amitől nem lesz jobb senkinek, csak másképp lesz rossz. Ráadásul drága!! Ha bárkit éedekel miért, az nézzen utána a lektinnek, igazán bájos adalékanyag a természettől. A legjobb, ha elkerülitek a pékségeket, 10-20 év múlva olyannak fog számítani egy pékség vagy egy cukrászda, mint ma egy kocsma, lepusztult, függő emberek gyűjtőhelye (már bocsánat, én így látom).

7.  a húst körettel kell enni

Na ez a csúcs. Egy panírozott hús eleve megterhelő a gyomornak, keveredik a sok cucc, de ezt megbúbolni egy olajban sült krumplival, mondván: különben a gyomrát megfekszi, hát az egy vicc. A húst nyugodtan lehet magában enni. Én, mint fő-ex-gyomorfájós tudom, hogy a kevergetés a legrosszabb. Hadd egye a rántott húst magában. A miénk például lekvárral eszi, ami szintén nem jó, de legalább ízlik neki, és boldog. Nem azt mondom, hogy mindig olyat egyen a gyerek ami a legegészségesebb, mert arra nem fogjuk rávenni, de azt hogy olyan miatt szekáljam, amit nem akar, de nem is jó neki az botorság. A rossz hangulat az asztalnál a táplálkozási zavarok egyik oka. Ha már úgyis marhaságokat zabál, mert ő azt kívánja, akkor hadd tegye jókedvűen.

Pont azért, mert ők néha jobban tudják mi a jó nekik. Nem egy gumicukor iránti sóvárgásra gondolok, bár a könnyen jött cukor is ösztönösen vonzó, hanem arra, ami csak a mi szokásainkhoz képest furcsa. Mi van, ha “rendes” ebéd helyett a gyerek a kánikulában dinnyét akar ebédelni? Hát semmi! Hadd tegye! Mi van, ha egész nyáron fagyi akar nyalni? Fagyassz le neki gyümölcsöt fagyi alakban! Mi van, ha a kolbászt magában akarja enni? Hadd egye, majd, ha megfájdul a hasa megtanulja, és legközelebb kér hozzá egy kis uborkát vagy paprikát. Ennyi.

A gyerek kicsi, de nem hülye!

Mivel már többen kérdezték honnan szedem mindezt tömören összefoglalom forrásaimat:

Van több szuper gyerekorvos ismerősöm, ismerek egy rendkívül tehestéges természetgyógyászt, és sokat olvasok a témában. Mindezeket kísérletezéssel egészítem ki. A fent írottakat nem én találtam ki. Sokan hangoztatják ezeket, csak nem jut el olyanokhoz, akik nem érdeklődnek a téma iránt. Azt tudni kell, hogy nincsen eg nagy igazság, mindig egymással versengenek az elméletek, így az a legjobb, ha a magunk tapasztalata után megyünk. Azt viszont rossz látni, ahogyan gyerekek bizonyos élelmiszeripari érdekek politikájának áldozatául esnek. Nemcsak egészségügyileg, hanem lelkileg, ahogyan a szüleik erőszakorkodnak velük.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!