Glutén ás laktózmentes mézeskalács – hívjuk Rudolfnak
A jó mézeskalácstészta lényege az, hogy ne tépjük ki a hajunkat amikor szaggatjuk.
Ez nem könnyű, lazaságot és sok humort igényel 🙂
Persze egy jó recept is segít:
A tésztához készítettem 20dkg lisztkeveréket. Az alábbi liszteket kevertem össze:
gesztenyeliszt, gluténmentes liszt (a dm-esre szavazok), szezámmagliszt, mandulaliszt, nyílgyökérliszt
Ebbe kevertem egy kiskanálnyi szódabikarbónát, pici sót és 3ek kókuszvirágcukrot.
Fűszernek tetszés szerint mehet bele koriander, ánizs, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg… ki mit szeret. Én a gyerekek miatt megelégszem a fahéjjal.
A szárazanyagokhoz hozzáadtam két ek libazsírt, két tojást, és belecsorgattam kb 3ek mézet (lehet, hogy szerencsém volt azzal, hogy a méz előtte számomra is meglepő módon a hűtőben volt, nem tudom miért tettem oda)
A tésztát addig kevertem amíg össze nem állt. Ha nem áll össze lehet még egy kis zsírt vagy mézet hozzáadni. Ezután egy fóliába csomagolva betettem a hűtőbe pihenni.
Pár óra múlva kivettem, kinyújtottam és kiszaggattam. A tetjére egy kanál kókuszvirágcukorral elkevert tojást kentem, attól lett szép fényes.
A sütőt előmelegítettem 180C-ra (hőlégkeveréses sütő, tehát a simában kb 200C) és 11-12 percig sütöttem. Érdemes figyelni 10 perc után és kitapasztalni, hogy mikor kezd el finoman barnulni. Minden sütő más.
Kellemes Ünnepeket!
Szia! Nagyon jól néz ki. Szeretném megkérdezni, hogy milyen hőmérsékleten, és meddig sütötted? köszi 🙂