csinimama

Max a paleo csokis keksz

csokiskeksz

 

A sok gluténmentes és paleo recept közül a keksz nekem nagyon hiányzik. A fiaimnak is, akik rágcsálók, hiszen nagyméretű hörcsögök módjára tudják majszolni a ropogós kekszeket. Mivel a bolti gluténmentes kekszek drágák és cukrosak kikísérleteztem a házi csokis kekszet. Ezt nyugodt szívvel teszem be uzsonnának, hadd gondolják, hogy éppen nassolnak. A recept lényege az, hogy alapvetően liszt, szódabikarbóna és víz kerül bele, amit lassan szárítunk ki a sütőben. Ebben különbözik a többi sütitől, azok ugyanis a tojástól és a zsírtól puhává illetve morzsalékossá válnak. Ami szintén finom, de most nem az a cél. Hanem a ropogtathatóság!

A recept pedig a következő:

A lisztkeverék:

nyílgyökérliszt, mandulaliszt, szezámmagliszt 1-1-1 arányban – összesen 10dkg

Ebbe keverem bele a fél tk szódabikarbónát, a 3ek kávédarálóval porcukorrá őrölt kókuszvirágcukrot, pici sót és felaprított csokipasztillát (a bioboltban vettem nyírfacukros változatot). Utóbbiból elég 3 evőkanálnyi.

Ezt alaposan elkeverem majd elkezdek hozáadni vizet. A lényeg az, hogy fokozatosan adom hozzá úgy, hogy a végén egy krémes állagú tésztát kapjak. Ezekből kicsi lapos keksz-méretű foltokat készítek, ehhez célszerű sütőpapírt használni.

A keksz-sütés lényege a sütő hőmérséklete. A kekszet lassú tűzön kell sokáig szárítani, ehhez nekem az én sütőmmel a 150-160 fokos 20 perces sütés vált be. Meg lehet közben forgatni, a lényeg, hogy éppen ne legyen már puha, hanem inkább ropogós. Pár alkalom elég, hogy kitapasztaljuk a sütőnket, közben érdemes sűrűn nézegetni.

Ez a keksz paleo, tehát glutén, laktóz és cukormentes. Sőt még tojásérzékenyeknek és zsírszegény étrenden lévőknek is megfelel.

Bon apetit!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!