Glutén ás laktózmentes mézeskalács – hívjuk Rudolfnak
A jó mézeskalácstészta lényege az, hogy ne tépjük ki a hajunkat amikor szaggatjuk.
Ez nem könnyű, lazaságot és sok humort igényel 🙂
Persze egy jó recept is segít:
A tésztához készítettem 20dkg lisztkeveréket. Az alábbi liszteket kevertem össze:
gesztenyeliszt, gluténmentes liszt (a dm-esre szavazok), szezámmagliszt, mandulaliszt, nyílgyökérliszt
Ebbe kevertem egy kiskanálnyi szódabikarbónát, pici sót és 3ek kókuszvirágcukrot.
Fűszernek tetszés szerint mehet bele koriander, ánizs, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg… ki mit szeret. Én a gyerekek miatt megelégszem a fahéjjal.
A szárazanyagokhoz hozzáadtam két ek libazsírt, két tojást, és belecsorgattam kb 3ek mézet (lehet, hogy szerencsém volt azzal, hogy a méz előtte számomra is meglepő módon a hűtőben volt, nem tudom miért tettem oda)
A tésztát addig kevertem amíg össze nem állt. Ha nem áll össze lehet még egy kis zsírt vagy mézet hozzáadni. Ezután egy fóliába csomagolva betettem a hűtőbe pihenni.
Pár óra múlva kivettem, kinyújtottam és kiszaggattam. A tetjére egy kanál kókuszvirágcukorral elkevert tojást kentem, attól lett szép fényes.
A sütőt előmelegítettem 180C-ra (hőlégkeveréses sütő, tehát a simában kb 200C) és 11-12 percig sütöttem. Érdemes figyelni 10 perc után és kitapasztalni, hogy mikor kezd el finoman barnulni. Minden sütő más.
Kellemes Ünnepeket!